Onnistunut blogiyhteistyö – Matkabloggaajan viisi vinkkiä hotelleille

Onnistunut blogiyhteistyö – Matkabloggaajan viisi vinkkiä hotelleille

Olen pitänyt matkablogia nyt kahdeksan vuotta ja siitä on tänä aikana tullut tärkeä osa ammattiani. Takana on myös monta erilaista hotelliyhteistyötä niin bloggaajana kuin blogimarkkinointitoimenpiteiden suunnittelijana.

Alan kehittyessä ja kasvaessa huimaa vauhtia viime vuosina, on bloggaamisesta tullut yhä useammalle ammatti tai ainakin hyvin ammattimainen harrastus. Nykyään hotellien markkinointi- ja viestintäihmiset saattavat hukkua bloggaajilta tuleviin sähköposteihin. Oikean ammattibloggaajan erottaminen joukosta voikin olla haasteellista muun kiireen keskellä.

Asian eteen kannattaa nähdä hieman vaivaa, sillä blogiyhteistyö on parhaimmillaan tuloksellista ja tehokasta markkinointia ja vaikuttamista.

  1. Valitse yhteistyöbloggaaja huolella

Bloggaamisen muuttuessa yhä ammattimaisemmaksi, tulisi bloggaajayhteistyöhön suhtautua kuten mihin tahansa muuhunkin viestintä- tai markkinointitoimenpiteeseen. Huolella.

Ammattitaitoinen bloggaaja on toimittanut jo alussa sinulle mediakorttinsa, josta selviää blogin yleisö, ikä, sijainti, sukupuoli ja kiinnostuksen kohteet sekä seuraajamäärät niin blogissa kuin sosiaalisessa mediassa.

Jos bloggaajan lukijat ovat nuoria opiskelijoita, ei juttu viikonlopusta luksushotellissa todennäköisesti ole sopiva, vaikka bloggaajalla olisi iso yleisö. Mediakortissa kerrotaan usein myös aikaisemmista yhteistöistä ja niiden tuloksista. Jos mediakortti puuttuu ensimmäisestä sähköpostista, pyydä sitä, jos koet, että bloggaajassa voisi olla potentiaalia tulokselliseen yhteistyöhön.

Hyötyäksesi yhteistyöstä parhaalla mahdollisella tavalla, tutustu niin blogiin kuin bloggaajan sosiaalisen median kanaviin. Yleisön määrän ja sitoutumisen lisäksi katso esimerkiksi sopiiko bloggaajan kuvatyyli hotellin omaan brändi-imagoon, jotta voit repostata syntynyttä sisältöä myös omiin kanaviisi. Ja vastaavatko kirjoitukset tarpeitasi?

Voit kysyä bloggaajalta myös tarkemmin, mistä esimerkiksi hänen Instagram -seuraajansa ovat kotoisin. On tärkeää tietää, onko yleisö relevanttia sinun yrityksellesi.

  1. Älä anna bloggaajalle mitä tahansa huonetta

En haluaisi myöntää olevani piloille hemmoteltu bloggaaja, mutta totuus kuitenkin on se, että bloggaajaa odottaa huoneessa usein jonkinlainen vip-kohtelu ja käsinkirjoitettu tervetuliaisviesti. Ammattimaiselle bloggaajalle hotellissa asuminen on usein työtä, joten huomiointi tuntuu hyvältä. Ylimääräinen hemmottelu tai sen puuttuminen ei kuitenkaan vaikuta siihen, mitä hotellista kirjoitetaan.

 

Kuva 2 blogipostaus

Meitä ei todellakaan tarvitse majoittaa hotellin tasokkaimpaan sviittiin vaikka pyydänkin miettimään huonevalintaa tarkasti. Bloggaaja haluaa tuottaa laadukasta ja kiinnostavaa sisältöä ja ottaa kuvia hyvässä luonnonvalossa.

Mieti, mikä on juuri se huone, jonka tahdot tulevan esille bloggaajan postauksessa. Onko se niin kiinnostava ja mieleenpainuva, että sitä halutaan kuvata? Valoisuus ja näköalat ovat aina plussaa. Kaikenlaiset erikoisuudet, yllätykset ja hauskat yksityiskohdat jäävät mieleen ja päätyvät helpommin blogiin – ja potentiaalisten asiakkaiden tietoisuuteen.

Matkan suunnittelu on haaveilua ja matkakokemusten lukeminen unelmointia, sitä me bloggaajatkin haluamme lukijoillemme tarjota. Parhaassa tapauksessa unelmointi johtaa hotelliloman varaamiseen.

Huomioinnin voi viedä tietysti viedä sille seuraavalle tasolle ja yllättää bloggaaja jollain paljon henkilökohtaisemmalla yllätyksellä. Kerran Singaporessa saapuessani hotelliin odotti huoneessa iso kulhollinen tuoreita mangoja, koska hotellin markkinointijohtaja oli bongannut Instagramista että tuore mango on juuri se, mitä kaipaan aina Aasiasta! Pienestä eleestä muodostui tarina, jota kerron vielä vuosiakin myöhemmin!

Tällaisia yllätyksiä kannattaa tietysti tehdä välillä kenelle tahansa asiakkaalle, ainakin merkkipäivien kunniaksi! Seuraa siis sosiaalisessa mediassa vinkkejä ja lue, mitä hotellistasi kirjoitetaan. Ihmiset hehkuttavat usein tulevia lomiaan ennakkoon.

 

Kuva blogipostaus

  1. Ohjeista bloggaaja etukäteen

Jos kutsut bloggaajan postausta tai palkkiota vastaan majoittumaan, älä jätä siitä syntyvää sisältöä oman onnensa nojaan. Vaikka bloggaaja kirjoittaa vierailusta aina omasta kokemuksestaan, voit silti kertoa hänelle ennakkoon hotellin tärkeimmät markkinointiviestit ja mahdollisen kulman tai painotuksen, jonka toivot nousevan blogipostauksessa esiin.

Lisäksi blogipostaus kannattaa hyödyntää myös linkkien kannalta. Ohjeista bloggaajaa käyttämään tiettyjä linkkejä ja hakusanoja, jotta saat postauksesta pidempiaikaisen hyödyn. Matkailijoille hotelliarvostelujen lukeminen on tärkeä osa matkasuunnitteluprosessia, joten on tärkeää että hotellistasi löytyy positiivisia arvosteluita muualtakin kuin TripAdvisorista.

Lopuksi, huomioi ohjeistamisessa myös sosiaalinen media! Bloggaaja todennäköisesti jakaa sisältöä myös majoittumisensa aikana some-kanavissaan, joten ohjeista bloggaajaa tägäämään hotellin omat some-kanavat oikein!

  1. Hyödynnä bloggaaja myös hotellin omissa kanavissa

Perinteisesti blogiyhteistyö hotellien kohdalla toimii niin, että bloggaaja majoittuu hotellissa blogipostausta vastaan. Bloggaajat ovat kuitenkin nykyään myös sosiaalisen median rautaisia ammattilaisia, joten miksi et antaisi hotellin omaa Instagramia tai Facebook -sivua bloggaajan haltuun muutamaksi päiväksi?

Vuoden 2017 kuumin some-trendi ovat livevideot. Jos niiden lähettäminen ei tunnu vielä itselle tai omalle tiimille luontevalta, voisiko vieraileva bloggaaja tehdä livelähetyksen hotellin omaan Instagramiin tai Facebookiin majoittumisensa aikana? Bloggaajan vinkatessa livelähetyksestä myös seuraajilleen, ei livelähetys varmastikaan jää ilman yleisöä.

Tänä päivänä bloggaamisesta maksetaan asianmukainen korvaus, ainakin jos bloggaaja päivittää lisäksi yrityksen some-kanavia tai tuottaa valokuvia yrityksen käyttöön.

  1. Mittaaminen ja analytiikka

Sikaa ei kannata ostaa säkissä bloggaajamarkkinoinnissakaan. Sovi bloggaajan kanssa analytiikan (Google Analytics) toimittamisesta esimerkiksi kuukautta myöhemmin. Tähän kuuluvat niin postauksen lukijamäärät kuin tykkäykset, sitoutumiset ja kommentit sosiaalisessa mediassa. Jos bloggaaja on linkannut postauksestaan hotellin sivuille tai varaussivustolle, tarkista onko sitä kautta tullut kävijöitä/klikkauksia.

Edelleen muistutan, että matkablogeista haetaan inspiraatiota, matkaa ei välttämättä varata juuri lukuhetken päätteeksi, mutta se saattaa silti olla syy varata jokin hotelli. Älä siis katso pelkkiä lukuja siitä, moniko päätyi verkkosivuillesi blogin kautta. Harva etsii lomatietoa esimerkiksi hotelliketjun omilta sivuilta, vaan luottaa omaan vertaisryhmäänsä ja ystävien vinkkeihin.

Blogikirjoitukset myös elävät vuosien kuluessa. Tietoa haetaan monesta paikasta googlailemalla, kun hotellin varaus tulee ajankohtaiseksi.

Vaikka bloggaajalla onkin oma suuri yleisö ja omat jakelukanavat, muista jakaa syntynyt sisältö myös omissa kanavissa! Se hyödyttää molempia osapuolia.

Tv. @veerabianca, matkabloggaaja, yrittäjä, Pienen Ideapuodin some-strategi

About the Author