Villiruoka villitsi Fiskarsin Ruukissa

Villiruoka villitsi Fiskarsin Ruukissa

perhon-mustikkapulla
Ravintolakoulu Perhon mustikkapulla Fiskarsin villiruokapäivässä. Kuva: Kati Laszka.

Ruoka-alan osaajat ja taustavaikuttajat kokoontuivat Slow meets Wild -seminaariin Fiskarsin kauniiseen ruukkiin perjantaina 30.9. villi- ja lähiruoan äärelle. Ruukkimiljöössä maisteltiin Ravintolakoulu Perhon oppilaiden herkullisia lähi- ja villiruokaluomuksia sekä kuultiin painavaa asiaa alan nykyhetkestä ja tulevaisuudesta.

Kiinnostus villi- ja lähiruokaan sekä luontomatkailuun on voimakkaasti kasvava trendi. Villiruokataitaja Sami Tallberg muistutti tapahtumassa, että luonnon suuri supermarkettimme on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä ja tarjoaa ravinnerikasta ruokaa läpi vuoden. Villiruoka on vientivaltti mutta sillä voi myös korvata monia tuontituotteita, kuten lakritsaa, vaniljaa ja parsaa. Villiruoan äärellä on siis tarjolla paitsi uusia makuja myös uusia työpaikkoja.

Maulavirta ja Tallberg villiruokapaivassa
Markus Maulavirta ja Sami Tallberg villiruoan ilosanomaa julistamassa. Kuva: Kati Laszka.

Yhteisiä pelisääntöjä, lisää koulutusta ja ennen kaikkea voimien yhdistämistä kaivataan, jotta suomalainen, puhdas lähi- ja villiruoka löytäisi yhä enenevissä määrin tiensä lautasille.

100 uutta villiruokaosaajaa vuonna 2017

Lisääntynyt kysyntä tuo tullessaan tarpeen alan uusille osaajille. Ravintolakoulu Perho ja ELO-säätiö pilotoivat vuonna 2015 monipuolisen villiruokakoulutuksen, jonka tavoitteena on, että vuonna 2017 Suomesta löytyy vähintään 100 uutta villiruokaosaajaa. Koulutuksessa perehdytään mm. villiyrtteihin, kaloihin, marjoihin ja riistaan, niiden valmistukseen sekä kestävän gastronomian perusteisiin.

Markus Maulavirta tattikeitto
Lähiruokaa, tattikeitto a la Markus Maulavirta. Kuva: Kati Laszka

Myös tarinallistaminen on tärkeää; asiakkaille on osattava kertoa mistä ruoka tulee, miten se kuuluu suomalaiseen ruokaperinteeseen ja miksi se on valittu tarjolle. Pohjoinen ulottuvuus ja sen tarinat ja elämykset tarjoavatkin yhä kasvavia mahdollisuuksia lähiruoan ja matkailun saralla toimiville. Aitous ja paikallisuus korostuvat tuotteissa, joilla on kasvot. Eräisäntä Markus Maulavirta painotti puheenvuorossaan luonnon ja luonnonantimien voimaannuttavaa vaikutusta ja tarinoita ruokien taustalla.

Maailman ensi-iltansa saanut villiruokapäivä järjestettiin Fiskarsin Ruukkikylässä, jossa taide sekä monipuolinen ruoka- ja juomakulttuuri ovat vahvasti läsnä. Samassa paikassa on järjestetty jo seitsemän vuotta peräkkäin suosittu Slow Food -festivaali, jonne kymmenet lähiruoan tuottajat kokoontuvat esittelemään ja myymään tuotteitaan yleisölle. Tänä vuonna tavoitettiin siis ensi kertaa ammattilaisia. Fiskars on esimerkki siitä, mitä pitkäjänteisellä työllä voidaan saavuttaa. “Fiskarsin Ruukki haluaa monipuolistaa ja kehittää edelleen ruokakulttuurin ilosanomaa”, kertoo Fiskarsin kiinteistöjohtaja Kari Selkälä.

dsc_3336
Fiskarsin Ruukin Slow Food -festivaalin tunnelmia. Kuva: Fiskars Ruukki.

Villi- ja lähiruoka tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia uusiin liikeideoihin sekä laajempaan yhteistyöhön alan toimijoiden kesken. Verkostoituminen sekä yhteinen ideointi ja kehittäminen hyödyttävät monipuolisesti kaikkia alan toimijoita. “Intoa ja tahtoa tekemiseen on, nyt haemme keinoja”, linjasi ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki tapahtumassa.

Edistyksellisiä esimerkkejä villiruokaa hyödyntävistä yrityksistä ovat Helsinki Wild Foods sekä Fiskarsin oma, Suomen ensimmäinen joukkorahoituksella avattu tislaamo, Ägräs Distillery. Molempien yritysten uudet, ruoka- ja juomatuotteet suunnataan suoraan isoille, kansainvälisille markkinoille. Ägräsin tislaamon giniä maustavat yrtit tulevat kaikki suomalaisilta kerääjiltä.

Tapahtuma oli samalla kenraaliharjoitus 6.10.2017 pidettävälle villiruokapäivälle, joka järjestetään niin ikään Fiskarsin Ruukissa osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuonna esittäydytään entistä rohkeammin ja tuodaan valmiit tarinat koettaviksi. Kannattaa laittaa tämä päivä kalenteriin.

smaka-cateringin-maistelulautanen
Smaka Cateringin herkullinen maistelulautanen Slow meets Wild -päivässä. Kuva: Kati Laszka.

Teksti: Tanja Holmberg ja Kati Laszka

Tapahtuman viestinnästä vastasi Pieni Ideapuoti Oy.

About the Author