Mitä lautasilta löytyy eli tämän hetken ruokatrendit

Mitä lautasilta löytyy eli tämän hetken ruokatrendit

Saan olla ammattini puolesta säännöllisesti tekemisissä erilaisten ruoka- ja ravintolainnovaatioiden kanssa, näin ollen myös ruokatrendit tulevat tutuiksi. Nyt ruokakartalla mennään äärimmäisyydestä toiseen; superterveellisistä kulhoruoista ja villiyrteistä tuhdilla juustokastikkeella kuorrutettuihin ranskalaisiin.

ruokatrendit
Villi- ja kasvisruokaa lautasella.

Vegaani- ja villiruokaa

Vegeruoan kysyntä kasvaa paitsi ekologisista myös terveyssyistä. Raaka- ja villiruoan suosio nousee edelleen ja kotimaisten juuresten, sienten ja marjojen sekä satokalenterin käyttö ovat trendikkäitä. Fiskarsin Ruukissa visioidaan muuten 30.9. villiruoan tulevaisuutta vankoin voimin – siitä myöhemmin lisää.

Hetki sitten uutisoitiin, että Iso Roobertinkadulla Helsingissä aukeaa ensi kesänä kasvisravintola entisen McDonald’sin tilalla puuhakaksikon Richard Mc Cormick ja Ville Relander sekä Alex Niemisen käsissä.

Myös S-ryhmän ravintoloille ruokainnovaatioita tuottava helsinkiläinen FoodLab on nyt vegaaniravintola. Cityn lounasasiakkaisiin keskittynyt kuppila tarjoilee vegaanisten keittojen lisäksi kulhoruokaa ja smoothieita. Proteiininlähteinä keitoista ja kulhoista löytyy mm. tofua falafeliä ja nyhtökauraa.

bowlit
Kuva: Food Lab, Helsinki. Vegaanisia kulhoruokia.

Kulhoruoka on jyrännyt jo jonkin aikaa. Mikäs siinä, kulhoon on helppo räätälöidä eri makujen ja ruokavalioiden mukaisia annoksia ja yleensä ne näyttävät tosi kauniilta. Kulhoista löytyy yleensä aika terveellisiä aineksia ellei suorastaan superfoodia.

Leivitettyä kanaa ja voita ruokaan kuin ruokaan

Toisessa ääripäässä on sitten tuhti ja mehevä ruokamaailma. Kauppalehti Optio esitteli syksyllä Amerikassa suositut frittikana-sandwichit.

Hampurilaisbuumikin jatkuu edelleen ja voita lisätään taas runsaalla kädellä ruokiin. Jos ranskalaiset eivät ole sinällään riittävän rasvaisia, saa niitä nyt juustokastikkeella mehevöitettynä. Kakkujen päälle lastataan karkit ja keksit, ja pirtelöiden päältä saattaa löytyä jopa donitseja.

lobsterroll-sandwich
Lobster roll, Love Food Cafe, Stockholm. Tukholman suosituimpiin purilaispaikkoihin saa jonottaa.

Maustemaailma on kuumaakin kuumempaa

Mitä tulisempi chili sitä parempi. Myös hotit maustesekoitukset löytyvät kohta kotikeittiöistäkin. Joko teillä on etiopialaista berberiä tai korealaista gochujangia? Laventelin, rosmariinin ja mintun maut maistuvat monella lautasella.

Sokeri on todella vaarallista, sen olemme kuulleet moneen kertaan. Makeankaipuu ei ole hävinnyt, mutta makeutusaineina ovat nyt hunajat ja siirapit.

Slow Food Festival
Kuva: Fiskarsin Ruukki, Slow Food Festival

Merilevän kulutus kasvaa ja siinä onkin loistava kalsiuminlähde. Levä näkyy sushin lisäksi muun muassa snackseissä ja salaateissa. Tuhkan ja hiilen käyttö ruoka-annoksen osana on trendikästä.

Nousussa filippiiniläinen keittiö

Filippiiniläisellä keittotaidolla on kysyntää. Lechon eli kokonaisena paahdettu sika on Filippiineillä juhlien toivotuin ruokavieras. Jauhelihalla täytetty ja upporasvassa paistettu sammakko lienee eksoottisimmasta päästä.

Täältä löydät 50 suosituinta filippiiniläisruokaa:

Filippiinit on maailman suurimpia kookoksentuottajia, joten maan ruokavienti hyötyy kookoksen maailmanlaajuisesta menekistä.

Myös kambodžalainen keittiö on nousussa maailmalla. Tässä ruoassa sekoittuvat thaimaalainen, vietnamilainen ja ranskalainen keittiö. Ateria koostuu yleensä useista pienistä annoksista.

Käsityöläisyyden perinne näkyy myös syömisessä

Artesaanituotteet ovat nyt kysyttyjä. Kaikki tuotteet, joilla on tarina, maistuvat paremmilta. Pienpanimoiden buumi on tiedossa, nyt tulevat käsityöläistislaamot.

Fiskarsin Ruukissa on Suomen uusin tislaamo, Ägräs Distillery, jossa valmistuu ainakin giniä ja siideriä. Naapurissa, Rekolan Panimossa, olueeseen pannaan myös trendikästä villiruokaa.

Kaikki itse kasvatettu, säilötty ja leivottu maistuu hyvältä. Pientuottajien purkittamat tuotteet ja leipomoiden juureen tehdyt leivät menevät kuin kuumille kiville. Ja mikä sen parempaa leivinuunissa paistuneen tuoreen leivän kanssa kuin ravintolassa vastakirnuttu voi. Tällaista settiä saa esimerkiksi Helsingissä Ravintola Spisissä.

Ravintola Kaks Kokka, Tallinna
Ravintola Kaks Kokka, Tallinna

Jos ravintoloitsijat eivät ihan siirry maanviljeljöiksi, niin ainakin yhteistyösopimuksia solmitaan tuottajien kanssa. Ruoan alkuperä ja puhtaus on nyky-kuluttajalle tärkeää.

Hyvää ruokahalua! Seuraavaksi jatketaan juomapuolen trendeillä.

 

About the Author