FISKARSIN RUUKISSA HERKUTTELIJAA HEMMOTELLAAN

FISKARSIN RUUKISSA HERKUTTELIJAA HEMMOTELLAAN

Kellotalo FiskarsRunsaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä löytyy idyllinen kohde ruokaelämyksiin; Fiskarsin Ruukki. Ala- ja yläruukkiin jakaantuvalle alueelle mahtuu monta kiinnostavaa maistelukohdetta. Tarinallinen miljöö, jokimaisema ja vahva lähiruokaideologia nostavat ruokamatkan astetta ylemmälle tasolle.

 

Cafe Antique tarjoilee artesaanijäätelöä ja kanelintuoksua

Cafe Antique on kotoisa kirjakahvila ruukkikylän keskellä, Fiskarsin kellotornin talossa. Paitsi mukaan ostettavia sisustus-, kokki- ja käsityökirjoja, täältä löytyy myös mm. 30 luomutee-vaihtoehtoa, tuoreita leivonnaisia, Herrgårdin artesaanijäätelöä sekä talossa valmistettua keittoa – joista lohikeitto on kuulemma yleisön suosikki.

Kahvila myy myös mukaan erilaisia luomu- ja lähiruokatuotteita. Kekseliäs idea on, että luomuteetä saa myös pusseittain.

Fiskarsintie 22, Fiskars

 

Rekolan Panimossa maistellaan makuoluita

Rekolan Panimo on Fiskarsin uusi makutulokas. Ylä-ruukin alueella olevassa pienpanimossa, entisessä Fiskarsin veitsitehtaassa,  pannaan erilaisia makuoluita 80 000 litran verran vuodessa.

Oluita on montaa sorttia ja portteria lukuun ottamatta oluiden maltaat ovat lahtelaista alkuperää. Juju on juurikin oluiden erilaiset maut, jotka syntyvät aidoista raaka-aineista.
Oluita voi ostaa kotiin viemisiksi panimon pienestä puodista ja samalla mukaan voi napata raaseporilaisen West Charkin lihaisia peura- tai puhvelimakkaroita. Tyylikäs lahja olutkaveruksista tulee, kun pakkaa panimon ne hienoon pahviseen lahjasalkkuun.

Oluita tarjoillaan luonnollisesti myös Fiskarsin ravintoloissa sekä paikallisessa Laundry-pubissa.

Rekolan Panimo, Peltorivi 7, Fiskars

 

Suomen vanhimmassa majatalossa osataan kestikievarimeininki vieläkin

Muinaisen Kuninkaantien, nykyisen Fiskarsintien, varrella sijaitseva Fiskars Wärdshus on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva majatalo. Hevosmiehiä, marsalkkoja, Fiskarsin työntekijöitä, moottoripyöräilijöitä ja muita matkaajia on palveltu Wärssyssä jo vuodesta 1836.Wärssyn ravintola Fiskars

Fiskarsin ruukkialue heräsi uuteen eloon 2000-luvulla ja sen myötä majatalokin sai ulkoisesti uuden muodon, kun vanhan Wärdshusetin viereen rakennettiin uusi hotelli. Majatalon lattiat ovat Fiskarsin kuusta, huonekalut paikallisten designerien suunnittelemia, ravintolan tuolien päällysteet peurannahkaa ja talon kaiteet sekä rautaportit oman kylän sepän takomia.

Patrick ja Marja Karlssonin omistamassa pikkuisessa majatalossa on 15 huonetta kahdessa eri rakennuksessa sekä ravintola, terassi ja sauna, joka lämmitetään hotellivieraille erillistilauksesta ja -maksusta. Vaikka majatalon pidon perinteet ovat vuosisataiset, palvelut ovat nykypäivää eli huoneista löytyy niin ilmastointi, tv kuin WiFi-yhteyskin.

Lähiruoka on avainsana Wärssyn ravintolan kauden mukaan vaihtuvalla, laadukkaalla ruokalistalla. Talossa leivotaan päivittäin. Lihat, Wärssyn alkuruoka Fiskarskalat ja vihannekset tulevat lähistön tiloilta ja vesiltä, olut Rekolan Panimosta.

Talossa herätään aamuisin vilkkaaseen linnunlauluun. Peuroja voi nähdä ruukin raitilla, lampaat tulevat kesäisin syömään ruohoa majatalon ikkunoiden alle ja lähilaitumella laiduntaa ihana lehmäjoukkio. Päällimmäinen tunne on paluu menneisyyteen ja hitaampaan oloon ja eloon. Vähän kuin mummolassa.

Majatalossa kahvi tarjoiltiin aamiaisella pöytään, mikä on aina arjen luksusta.

Fiskars Wärdshus, Fiskarsintie 14

 

Tuliaisia kotiinDesicon kynttilat Fiskars

Fiskarsiin on ihanaa lähteä syömään hyvin mutta mukaan tarttuu helposti myös melkoinen määrä herkullisia tuliaisostoksia, kuten luomumehua, näkkileipää, West Charkin makkaroita Deli Tukusta , Petri’s Chocolate Roomin suklaata, Rekolan Panimon oluita, keittiöpyyhkeitä, pieniä taide-esineitä ja Desicon erivärisiä kynttilöitä.

Suosittelen Wärdshusetia ja Fiskarsin ruukkikylää erityisesti makumatkailijoille, elämännautiskelijoille ja erikoisuuksien etsijöille. Menneiden aikojen tunnelma, vieraanvaraisuus, jokimiljöö, hyvä ruoka ja monipuolinen luonto tekevät Fiskarsista sopivan erilaisen minilomakohteen.
www.fiskarsvillage.fi

About the Author